Ik maak mij zorgen over iemand anders…

Als u zich zorgen maakt of vragen heeft over het gebruik van iemand anders, kunt u contact met ons opnemen via mail of telefoon. Wij kunnen uw vragen beantwoorden en u advies geven.

Is uw kind misschien verslaafd?

Maakt u zich zorgen om uw kind? Gebruikt uw kind alcohol of drugs, gokt of gamet uw kind veel en lopen de problemen – thuis, op school, misschien zelfs met de politie – ernstig uit de hand?

Bekijk dan onze informatie over ons aanbod voor jongeren (Kentra24). Wij kunnen jongeren helpen met gesprekken, trainingen en cursussen, deeltijdbehandeling of een opname.

Iemand anders aanmelden

Jongeren onder de 16 jaar kunnen door ouders/opvoeders worden aangemeld, jongeren boven de 16 jaar moeten zichzelf aanmelden. U kunt wel proberen iemand te motiveren om in behandeling te gaan. Voor een aanmelding is een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Iemand motiveren om in behandeling te gaan

Er zijn verschillende redenen waarom iemand niet in behandeling wil. Hoe u iemand kunt motiveren, is daarvan afhankelijk. Iemand die zelf totaal geen probleem ziet, moet op een andere manier worden benaderd dan iemand die wel door heeft dat het gebruik uit de hand is gelopen, maar bang is dat bijvoorbeeld collega’s erachter komen dat hij een behandeling volgt. Motiveren heeft dus vooral ook te maken met goed luisteren.

Enkele tips:

  • Blijf rustig en geduldig en spreek in de ‘ik-vorm’. (“Ik heb het gevoel dat…” in plaats van “Jij doet altijd…”)
  • Leg uit dat u zich zorgen maakt en waarom dat zo is. (“Ik merk… ik ben bang dat…”)
  • Word niet boos en gebruik geen bedreigingen, (emotionele) chantage of andere vormen van straffen. Dit helpt niet.
  • Stel uw eigen grenzen en hou uzelf hieraan (“Ik ga geen drank meer voor je kopen”, “Ik geef je geen geld meer”, “Ik breng je niet meer naar de coffeeshop”, “Ik betaal jouw schulden niet meer”).
  • Focus op de positieve aspecten van een leven zonder verslaving. Wat zou de persoon zelf het liefste willen? Hoe zou zijn/haar leven eruit zien zonder middelengebruik?
  • Vul samen de zelftest in of bel samen naar Kentra voor verdere hulp.
  • Zorg ervoor dat u zelf goed op de hoogte bent van de mogelijkheden voor een behandeling, hoe iemand zich kan aanmelden en wat de vervolgstappen zijn, zodat u vooroordelen kunt ontkrachten, angsten kunt wegnemen of alternatieven kunt aandragen. Op deze website leest u meer over de mogelijkheden. Ook op www.novadic-kentron.nl vindt u veel informatie.
  • Een behandeling is altijd op maat en hoeft niet altijd heel intensief te zijn, een training, aantal gesprekken of online behandeling kan bij veel personen ook heel goed werken. Een klinische opname is alleen nodig als de problemen zeer ernstig, risicovol en complex zijn.
  • Benadruk dat u zelf de persoon op alle mogelijke manieren zal ondersteunen als deze in behandeling is.
  • Geef de persoon tijd om een en ander te verwerken en zelf tot een keuze te komen. Als de persoon zelf erg twijfelt, is ook een adviesgesprek met Kentra Preventie mogelijk.